TRT-2'de her pazar yayınlanan "Film Gibi Hayatlar" programının 10 Kasım özel bölümünde Hülya Koçyiğit’in konuğu tarihçi ve yazar İlber Ortaylı oldu. Programda, Ortaylı Atatürk'ün kişilik özelliklerini, eğitim alanındaki çalışmalarını ve kültür-sanata olan katkılarını ele aldı.
ATATÜRK'ÜN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ
İlber Ortaylı, Atatürk’ün eşsiz bir karaktere sahip olduğunu belirtti: “Atatürk’ümüz çok enteresan bir karakterdi, kurnaz lafı onun için az kalır, çok daha üst bir şey; kendinden emin, rahat, kendisinin asıl amaçlarını gizleyen biriydi,” dedi. Ortaylı, Atatürk’ün özgün bir üslup sahibi olduğunu vurgularken, onun kibirli olmadığını ve karşısındakini ezmeden, düşünmeye sevk eden bir asker olarak tanımladı. “Kibirli değildi, yumuşak da değildi, ama kendini ispat edişi bambaşkaydı. Karşısındakini ezmez, kibirli bir konuşma kullanmazdı. Sorular soran ve düşünmeyi tetikleyen bir askerdi,” ifadelerini kullandı.
Ortaylı, Atatürk’ün eğitime verdiği önemi de değerlendirdi: “Eğitim enstitüleri, Gazi, Çapa gibi okullar ve bunun çizdiği eğitim profili gibisi yoktur. Biz nesil olarak talihli insanlarız. Maarif vekili Mustafa Necati’nin yetiştirdiği öğretmenler, bizi ilkokuldan beri eğitti. Türkçeyi de öyle öğrendik,” dedi. Atatürk’ün eğitim reformları sayesinde Türkiye’nin güçlü bir öğretmen kadrosu yetiştirdiğini ve bu öğretmenlerin nesiller boyu öğrencilere etkili bir eğitim sunduğunu vurguladı.
KÜLTÜR VE SANATTA ATATÜRK’ÜN MİRASI
Ortaylı, Atatürk’ün kültür ve sanata verdiği değere de dikkat çekti ve konservatuvarların önemini övdü. “Ankara Devlet Konservatuarı ciddi bir müessesedir. Oradan çıkan insanlar kendi kabiliyetine göre iyi öğrenciler oldular. Oradan çıkan bir şan, bir tiyatro öğrencisi her yerde kabiliyetlidir. Konservatuarı bitiren aktris ve spiker Türkçeyi doğru konuşur ve sanatçı olarak da bir kişilikleri olur,” diyen Ortaylı, Atatürk’ün sanat alanında sağladığı mirası anlattı. Ayrıca, “İstanbul’da olmayan tiyatro hayatı Ankara’da olmuştur. Atatürk’ümüz opera kurmuş ya, daha ne yapsın?” sözleriyle Atatürk’ün kültürel mirasını özetledi.
İlber Ortaylı'nın bu açıklamaları, Atatürk’ün sadece siyasi alandaki başarıları değil, eğitim ve sanat alanındaki katkılarıyla da modern Türkiye’nin temelini nasıl attığını bir kez daha gözler önüne serdi.