Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik şu ifadeleri kullandı:
“Piyasada usta aşçı sıkıntısı var. Özellikle pandemi döneminden en çok etkilenen sektörlerden biri yiyecek içecek sektörü oldu. İşyerlerinin uzun süre kapalı kalması sebebiyle meslek erbapları ve sanatkarlar farklı sektörlere kaydı. Bu durum, mesleklerine geri dönmemeye kadar ilerledi. Eskişehir’de yaklaşık 5 bin 250 yiyecek içecek işletmesi var, ancak kaliteli eleman bulmakta zorlanıyoruz. Meslek liselerinin de yetersiz kalması nedeniyle alttan gelen eleman yetişmiyor. Şu anda şehir dışından eleman transferi yapılıyor, ancak bu durum sektöre olumlu yansımıyor. Yüksek maaşlar verilmesine rağmen, kaliteli personel bulmakta zorlanıyoruz.
Yani, yiyecek içecek sektöründe asgari ücretle çalışan personel yok. Çok yüksek maaşlar verilmesine rağmen yetişmiş ve kaliteli eleman bulmak zor. Aşçılık eğitimi veren okul sayısının artırılması ya da öğrenci kontenjanlarının yükseltilmesi gerekiyor. Aksi takdirde sektöre yeni elemanlar yetişmiyor.
Eskişehir’de sektör genelinde yaklaşık 60 bin çalışanımız var. Bunun %10’u usta seviyesinde, ancak mevcut işletmeler için bu sayı yetersiz.
3, 5 veya 6 aylık aşçılık kursları var, ancak bu kurslar genellikle pratik anlamda tam yeterlilik sağlamıyor. Aşçılık, yıllarca deneyim gerektiren bir meslek. Bu kurslar bir nebze faydalı olabilir, ama tamamen yeterli değil. Yine de, bazı kursların kaliteli ve faydalı olduğunu söyleyebilirim. Ancak sadece para amaçlı düzenlenen kurslara dikkat edilmeli. İnsanlar bu kurslardan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir sertifika almalı ki mağdur olmasınlar. Çünkü bu belgeler olmadan işletme açmaları ya da ruhsat almaları mümkün değil.”