Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik, Resmi Gazete’de 30 Haziran 2012’de yayımlanan ve 12 yıldır ertelenen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 1 Ocak 2025 itibarıyla yeniden yürürlüğe gireceğini duyurdu. Bu yasa, sigortalı çalışanı bulunan ve tek bir çalışanı dahi olan işletmelere iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiriyor.

Başkan Arnik, yaptığı açıklamada, “Maalesef ülkemizde altyapısı hazırlanmadan kanunlar çıkarılıyor. Gerekli teknik destek ve bilgilendirme yapılmadığı için küçük esnaf ne yapacağını bilemiyor. 12 yıl sonra bu yasanın tekrar yürürlüğe girmesi ve cezai yaptırımların yüksek olması küçük işletmeleri çaresiz bırakıyor. Bu nedenle esnaf, yüksek maliyetli İSG firmalarıyla çalışmak zorunda kalıyor.” dedi.

Kanunun etkin bir şekilde uygulanabilmesi için tarafların iş birliğinin şart olduğunu vurgulayan Arnik, cezaların ve yasaların tek başına yeterli olmayacağını belirtti. Ayrıca, yiyecek-içecek sektörü için bir “Meslek Standartları Kurumu” kurulması gerektiğini ifade etti.

Arnik, işverenlerin iş yerlerinde alacakları önlemler sayesinde ekonomik ve sosyal faydalar elde edebileceğini, iş kazaları ve meslek hastalıklarının maliyetlerinin bilinmesinin bu konuda farkındalık yaratacağını söyledi. Ancak, küçük esnafın uzun yıllardır bu konuda yalnız bırakıldığını da sözlerine ekledi.

“Küçük esnafa yönelik bilgilendirme ve eğitim süreçlerinin çok daha önceden başlaması gerekiyordu. Her ilde esnaf teşkilatlarının kendi bünyelerinde iş sağlığı ve güvenliği birimleri kurarak destek sağlamaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu mümkün değilse, Bakanlık onaylı firmalarla iş birliği yapılmalı.” ifadelerini kullandı.

1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanacak olan yasa, esnafı hem uyum sürecine hem de cezai yaptırımlara hazırlıklı olmaya zorluyor. Başkan Arnik, yetkililere seslenerek, küçük esnafın haklarının korunması için meslek standartları kanunu çıkarılması gerektiğini vurguladı.