TDB Merkez Denetleme Kurulu Raportörü ve Eskişehir Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Dişhekimi Esra Yamak şu ifadeleri kullandı;

“Eskişehir’de dişhekimi fazlalığı var. Büyükşehirlerde çok fazla yığılma var. Mezun olan diş hekimleri tek başlarına muayenehane açmak yerine 3-4 dişhekimi bir araya geliyor ve öyle bir poliklinik açıyorlar. Bu sayede giderleri paylaşıyorlar. Kârı da, gideri de paylaşıyorlar. muayenehane çok pahalı olduğu için herkes muayenehane açamaz. 

Eskişehir Diş Hastanesinde randevu bulamayan ve hizmetini yeterli bulmayan vatandaşlar özele yöneliyor. Günde 50 hastaneye yeterli seviyede bakmak mümkün değildir. 

Eskişehir’deki ortodontist sayısı eskiden sadece 6’ydı. Şu anda inanılmaz çok sayıda ortodontist var. Hastanede ve Diş hekimliği fakültesinde de ortodontist var. Ortodontistlerin hastalarının tedavi süreçleri 2-3 yılı bulabiliyor. Diş hekimliği fakültesinde yoğun bir sıra varmış. 12 yaşında başvurup 15 yaşına gelmesine rağmen halen sırada olan insanlar var. Özelde de ücretler çok pahalı.

İnsanlar diş çekimi için kamu hastanelerine gidiyorlar. Ancak diğer işlemler için özeli tercih ediyorlar. Hastanelerde protezde yaptırılabilir ancak katkı payları çok düşük. Galiba 350 lira gibi bir ödeme yapılıyor. Bu da çok düşük bir rakam.

Pandemi öncesinde kamu hastanelerinde kullanılan ürünlerin kalitesi çok düşükmüş ama son yıllarda düzelmiş. Çok güzel malzemeler kullanılıyormuş. Dediğim gibi kamu hastanelerinde zaman problemi var. 

İmplant yaptıracak birisi dişhekimi seçiminde dikkatli olmalı. En kıymetli olan bu. 4 yıl önce hep yabancı marka ürünleri tercih ederken, artık yerli ürünleri kullanıyoruz. Çünkü alım gücü çok düştü. Hekim kaliteli çalışıyorsa elindeki malzeme ile 10 numara iş çıkaracaktır. Hastalar implant sırasında kullanılan malzemeyi çok sorgulamıyorlar. Yerli malın gelişi daha ucuz olduğu için daha uygun bir fiyatla bu işlem yapılıyor. 

Suriyeliler bizim sektörümüzde faaliyet gösteremiyorlar. Diş Hekimleri Birliği’nden çalışma belgelerinin onaylanması gerekiyor. Merdiven altı çalışmaya çalışan yabancı uyruklular ile karşılaştık. Böyle bir durum olduğunu fark ederseniz CİMER’e başvurun. Merdivenaltı çalışan birileri varsa kolluk kuvvetlerinin duruma müdahale etmesi gerekiyor. Yabacı uyruklu dişhekimi değil de diş teknisyeni olabiliyor. Bu durumu görebiliyoruz. Yasal çalışamazlar. Bir diş teknisyeni dişhekimliği yapamaz.

Yurt dışına giden çok fazla dişhekimi var. Özellikle yeni mezun olanlar bu yolu seçiyor. 5 yıl okuduktan sonra Almanca öğrenmeye çalışıyorlar. Dişhekimliğinde uzmanlık sınavına giriyorlar. Bu sınavı kazanamazlarsa, bir hastaneye yerleşemeyecekleri için için yurt dışına çıkmaya çalışıyorlar. Anne ve babalar çocukları dişhekimi olsunlar diye okul zamanında çok fazla harcama yapıyorlar. Bizim bölümümüz masraflı bir bölüm. Malzeme alımları oluyor. Çocuklar anne ve babadan para alıp muayenehane de açamayacağı için yurt dışına yolunu deniyor. Bugün bir muayenehane açmak 2 milyon lirayı buluyor. Aslında çok isteyerek yurt dışına gitmek istemiyorlar ancak ülkemizde durumlar böyle.

Bizim sektörümüzde en son Ocak ayında bir fiyat tarifesi belli oldu. Son iki yılda inanılmaz zam geldi. Bu sene Temmuz ayında zam yapılmadı. Ocak tarifesi devam ediyor. 8 ay önce yüzde 72 oranında bir zam gelmişti. 2025 yılının Ocak ayında yeni tarife belli olur.”

Editör: Tolga Bayraktar