ESKİŞEHİR HABER

Eskişehir’de çiftçilerin yüzünü güldüren uygulamalar

Tepebaşı Belediyesi, 2024'te çiftçilere sağladığı desteklerle üretimi artırırken kadın üreticilere yönelik eğitimler, erken uyarı sistemleri ve süt toplama merkezleriyle fark yarattı.

Abone Ol

Tepebaşı Belediyesi, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda 2024 yılında da üreticilerin yanında olmaya devam etti. Çiftçilerin üretim süreçlerini kolaylaştırmak ve desteklemek amacıyla çeşitli projeler hayata geçirilirken, özellikle kadın üreticilere yönelik çalışmalar dikkat çekti.

Belediyenin hijyenik ve teknolojik altyapıya sahip Sakintepe Soğuk Hava Deposu, 2024 yılında 2 bin 330 ton yaş sebze ve meyve muhafaza ederek üreticilerin emeklerini korudu. Ayrıca, merkeze kurulan güneş enerji sistemi (GES) ile 169,72 MWh elektrik üretilirken, 80,6 ton karbon salınımı engellendi ve ihtiyaç fazlası 72,9 MWh enerji üretildi.

2022 yılında kurulan Tarımsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri, 2024’te de bin 496 çiftçiye hastalık ve zararlılarla mücadele için öneriler sundu. Sistem, 477 bin 769 dekarlık alanı kapsayan 5 farklı mahallede çiftçilerin daha verimli üretim yapmasını sağladı.

Kadın üreticilere yönelik farkındalık çalışmaları kapsamında 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Kadın Üretici Ürün Satış Noktası ve Sakintepe bölgesinde seracılık yapan kadınlara bereketi simgeleyen plaketler takdim edildi. Ayrıca, kadın üreticiler aldıkları desteklerle üretim alanlarını %50 oranında genişletti.

Kavacık, Uludere ve Atalantekke mahallelerinde kurulan süt toplama merkezleri, günlük ortalama 4 ton süt toplayarak üreticilere kazanç sağladı. Şehir içinde tarımsal üretimi desteklemek amacıyla Esentepe Mahalle Bahçesi’nde 116 mahalle sakinine sebze ve meyve yetiştirme imkanı sunuldu.

2024 yılında düzenlenen 2. Kızılinler Bal Kabağı Panayırı’nda, 80 üretici bin 500 ziyaretçiyle bir araya geldi. Ayrıca, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü kapsamında düzenlenen Eskişehir Kadın Kooperatifleri Şenliği’nde 13 kadın kooperatifi başarı hikayelerini paylaştı.

Tepebaşı Belediyesi, üreticilere yönelik eğitimler düzenlemeyi de sürdürdü. Meyve bahçesi tesisi ve budama konulu eğitim programına 95 üretici katılarak, teknik bilgilerini geliştirme imkanı buldu.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, belediyenin üreticilere sağladığı desteği vurgulayarak, “Kırsalda üretim yapan çiftçilerimizin desteklenmesi, kalkınmanın temel taşıdır. Kadın üreticilerin üretime katılımını artırmayı önemsiyoruz. Hayvancılık ve tarım gibi alanlara verilen destekler her zaman karşılık bulacaktır. Biz, sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Tepebaşı Belediyesi, 2024 yılında hayata geçirdiği projelerle üretimi desteklemeye ve çevreye duyarlı bir şekilde kırsal kalkınmayı teşvik etmeye devam ediyor.