Birkaç hafta öncesine kadar Porsuk kenarında keyif çatan, sokakları, kafeleri dolduran kalabalık yerini atkılara, eldivenlere ve… tabii ki kombi kavgalarına bırakır.
Öğrenci evlerinde kış, genellikle üç aşamadan geçer. Birinci aşama "Kombiyi açsak mı, açmasak mı?" ile başlar. Zira kombiyi açmak demek ay sonu kira kadar fatura demek. Dolayısıyla ilk başlarda kat kat giyinip battaniyeye sarılarak yaşama taktiği uygulanır. Hatta bazılarımız bu dönemde içliklerle tanışır. Evet, annelerimizin 'giy bir içlik' dediği günlere düşmek… İşte öğrenci olmanın acı gerçeği.
İkinci aşama "Bu ev neden bu kadar soğuk?" sorusunun ortaya çıkmasıyla başlar. Evde her yer kapalı ama yine de camın kenarına yaklaşınca içeri dolan bir soğuk akımı fark edersiniz. Eviniz muhtemelen eski bir binadadır ve cam çerçeveleriniz de maalesef nostaljik, çift cam değil. Böyle olunca, kaloriferi yakmayı başarmışsanız bile o sıcaklığın büyük kısmı dışarıya kaçma yolunu bulur. Çare? Süngerler, kalın perdeler ve tabii ki sevgili elektrikli ısıtıcılar.
Bu sırada üçüncü aşama gelir: Üzerimizdeki kalın kazaklar ve battaniyelerle ders çalışmaya çalışma aşaması. Normalde Eskişehir’in ‘sanat dolu sokaklarında’ gezmeyi, ‘kültür turu yapmayı’ planlayan öğrenciler olarak bizler, aslında çoğu günü sıcak bir kafe bulmaya çalışarak geçiririz. Çünkü hem ısınırız hem de WiFi bedava. Bir taşla iki kuş; ders de çalışılır, sıcak da kalınır. Üstelik evde olup faturalarla karşı karşıya kalmaktan da kaçmış oluruz.
Eskişehir’in soğuğuna alışmak zor ama bu soğuk bile bir araya gelmemize, yeri geldiğinde beraberce bir battaniye altında film izlememize vesile olur. Eskişehir’de öğrenci olmak, insanı biraz üşütse de aslında sıcacık bir deneyim sunar. Çünkü öğrenci evindeki sobasız ama dost dolu günler, yıllar sonra anlatacak en güzel anılar olur. Evet, biraz üşüdük belki ama ömrümüzce hatırlayacak sıcacık dostluklar biriktirdik...