ESKİŞEHİR HABER

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencileri tarımın geleceği için Antalya'ya gidiyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden 5 öğrenci, tarımın geleceği için Antalya’da yapılacak Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi'nde projelerini sunacak.

Abone Ol

Tarımın geleceği için gençler harekete geçti. Bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi, 7-9 Mayıs tarihleri arasında Antalya’da yapılacak. Kongreye bu yıl Akdeniz Üniversitesi ev sahipliği yapacak.

Kongrenin teması ise çok önemli: “Tarımda Sürdürülebilirlik.” Yani, tarımı doğaya zarar vermeden uzun yıllar boyunca sürdürebilmek.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 5 öğrenci, bu büyük kongrede Eskişehir’i temsil edecek. Öğrenciler, yaptıkları çalışmalarla tarımın geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor. Hem çevre dostu çözümler üretiyorlar hem de bilgilerini diğer öğrencilerle paylaşmak için hazırlık yapıyorlar.

Bu kongre, Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrencilerin tarım konusunda fikir alışverişi yapacağı, yeni bilgiler öğreneceği çok özel bir buluşma olacak. Eskişehirli gençler de bu heyecan verici buluşmada yerlerini alacak.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder şu ifadeleri kullandı; “TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak bugün çok heyecanlıyız. Neden derseniz, bugün öğrencilerimiz ön planda olacak. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerimizi, bu yıl 14. Antalya’da düzenlenecek olan UTOK’a, yani Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi’ne göndereceğiz. Bu nedenle, bugün bizimle birlikte olan ve kongreye ilk kez katılacak olan öğrencilerimize sözü vermek istiyorum.”

Genç ZMO Eskişehir Başkanı Betül Bilgin: “Biz Genç ZMO Eskişehir olarak bu önemli kongreye farklı bölümlerden oluşan 15 kişilik bir ekiple katılacağız. Kongrede, ziraat mühendisliğinin farklı alanlarından 4 poster sunumu ve 1 sözlü sunumla yer alacağız. Bu kongrede kendimizi geliştirme, yeni deneyimler kazanma ve mesleğimize gençlerin gözüyle farklı bir perspektiften bakma fırsatı yakalayacağız. Ayrıca, Eskişehir Genç ZMO ekibi olarak en son 2019 yılında katıldığımız bu organizasyona, uzun bir aranın ardından tekrar katılmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu süreçte bizlerden desteklerini esirgemeyen ZMO Eskişehir Şube Yönetim Kurulu üyelerine en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu kongrede bir poster sunumu yapacağım. Çalışmamda farklı dalga boylarındaki LED ışıklarının marul bitkisinin çimlenmesi üzerindeki etkilerini araştırdım. Amacımız, gelecekte farklı türlerdeki bitkiler için ışık spektrumlarının optimize edilmesine yönelik daha fazla veri sunmaktır.”

Ahmet Tırpan: “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü son sınıf öğrencisiyim. "Mısır Bitkisinde Kuraklık Stresine Karşı Sirke Uygulaması" başlıklı projem, TÜBİTAK 2209-A kapsamında desteklenmektedir. Tarımsal açıdan büyük bir tehdit oluşturan kuraklık stresine karşı, dünya genelinde etkisi kanıtlanmış asetik asit uygulamalarını daha doğal ve erişilebilir bir form olan sirkeye uyarladık. Yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda güçlü ve olumlu etkiler gözlemlenmiştir.”

Melih Ertaşgin: “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi 4. sınıf öğrencisiyim. Benim çalışmam, mısır bitkisinde limon suyunun içerisindeki sitrik asidin etkisi üzerine. Sitrik asit, bitkinin terlemeyi sağlayan stomalarını kapatarak ya da sayılarını ve boyutlarını küçülterek terlemeyi azaltıyor. Bu sayede bitkilerin kuraklığa karşı stresleri azalıyor.”

Sude Ölçersoy: “Genç ZMO Eskişehir Başkan Yardımcısıyım ve aynı zamanda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji 2. sınıf öğrencisiyim. Bu kongrede bir poster sunumu ile katılacağım. Konum, mısır sapından biyopolimer üretiminde ekstraksiyon teknikleri ve bu tekniklerin polimer özelliklerine etkisi üzerine. En uygun ekstraksiyon tekniğinin seçimi, hedeflenen polimer özelliklerine ve uygulama alanına bağlıdır. Ayrıca, ekstraksiyon koşullarının doğru ayarlanması, polimerin moleküler ağırlığı, saflığı ve verimi üzerinde önemli iyileştirmeler sağlayabilir.“

Ebru Yılmaztürk: “Bu kongrede, soya bitkisinde kuraklık stresine karşı sirke uygulamasını konu alan projemle poster sunumu yapacağım. Bu projedeki amacım, kurak koşullarda tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, doğal, ulaşılabilir ve uygulanabilir bir çözüm olan sirkenin soya bitkisi üzerindeki fizyolojik etkilerini araştırmaktır. Bu sayede, strese karşı daha dayanıklı bitkiler elde etmeyi ve aynı zamanda çevre dostu bir uygulama ile tarıma katkı sunmayı hedefliyorum. Ayrıca projem, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmektedir.”