TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, gerçekleştirdikleri basın toplantısında 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde Eskişehir'de yıkılan Tarhan Apartmanı'nın 33 kişiye mezar olduğunu hatırlatarak yaşamını kaybedenleri saygıyla andı.

Türkiye'de yaşanan depremler sonrasında gerekli tedbirlerin alınmadığını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, "Son yıllarda yaşanan depremler ülkemiz yerleşimlerindeki jeolojik, yapısal, ekolojik, sosyal, kültürel ve yönetsel kırılganlıkların yüksek olduğunu göstermiş, bu gibi doğa olayları meydana geldiklerinde hızla birer afete dönüşmüştür." sözleriyle depreme karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Eskişehir'in nüfus ve sanayileşme açısından Türkiye'nin en önemli büyükşehirleri arasında yerini aldığını söyleyen TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi üyeleri, "Yıllara göre sürekli artış eğiliminde olan İl merkezinin nüfusu günümüzde 1 milyona dayanmış durumdadır. Ancak bölgenin en önemli deprem kaynaklarından birisi olan Eskişehir Fay Zonunun Eskişehir kent merkezi altından geçtiği bilinen bir gerçektir. Bu bakımdan Eskişehir yerleşim alanı deprem riski altındadır." açıklamasıyla Eskişehir'in deprem tehlikesi taşıdığını vurguladı.

Eskişehir'de merkezi ve yerel yönetimlerin gelecekte meydana gelebilecek afetlerden toplumu koruyacak risk azaltma politikalarını uygulaması gerektiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir'in afete dirençli bir kent olabilmesi için gerçekleştirilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:

  • "Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel iyileştirme Daire Başkanlığının kurulması, kapasite ve insan kaynağının geliştirilmesi,
  • Mikrobölgeleme etüt raporu ve haritalarının hazırlanması,
  • Deprem Erken Uyarı Sistemlerinin kurulması,
  • Yeni yerleşime açılması planlanan alanların yeterli bilimsel verilere göre belirlenmesi,
  • Yerel yönetimlerde yeterli sayıda uzman yerbilimci istihdam edilmesi,
  • İl afet risk azaltma planı 

Editör: Tolga Bayraktar