Eskişehir Bilecik Tabip Odası, sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştıracak yeni katkı-katılım payı artışlarını eleştiren bir açıklama yaptı. Açıklamada, memurların ve emekli sandığı emeklilerinin maaşlarına %11,54, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına %15,75 oranında zam yapılmasına rağmen sağlık hizmetlerinde alınan katkı paylarına kabul edilemez oranda zam yapıldığı belirtildi.

Tabip Odası, 9 Ocak 2025’te kabul edilen "Sosyal Sigortalar ve GSS Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" kapsamında devlet hastanelerine başvuru sırasında alınan katkı-katılım payının 2 TL’den 20 TL’ye çıkarıldığını ve bunun %900’lük bir artış olduğunu hatırlattı. Resmi Gazete’de yayımlanan son düzenlemeyle ise eğitim hastaneleri, şehir hastaneleri ve tıp fakültelerine başvuru sırasında alınacak katkı-katılım payının 45 TL’ye yükseltildiği açıklandı.

Tabip Odası, halkın büyük bir bölümünün açlık sınırının altında gelirle yaşadığı bir dönemde bu artışların, özellikle dar gelirli vatandaşların sağlık hizmetine erişimini zorlaştıracağını vurguladı. Açıklamada, aile hekiminden sevk alınması durumunda bu ücretlerin yarıya düşeceği bilgisi de yer aldı. Ancak, bu uygulamanın altyapısının hazır olmadığı ve aile hekimlerinin artan iş yüküyle başa çıkamayacağı ifade edildi.

Tabip Odası, bu durumun sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artıracağı uyarısında bulunarak, "Ortaya çıkacak şiddet olaylarının sorumlusu, bu kanuna onay verenlerdir," ifadelerini kullandı. Sağlık sistemindeki bu değişiklikler, toplumda büyük bir tartışma başlatmış durumda.