Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, Eskişehir’de arıcılık faaliyetlerinin yeterince gelişmediğini ve sektörde karşılaşılan sorunları dile getirdi. Yiğit, "Eskişehir bir büyükşehir olmasına rağmen zannedildiği kadar arıcılık faaliyeti gerçekleştirilmiyor. Kent olarak bu konuda zayıf kalıyor. Eskişehir’de üretilen balı, poleni, arı ürünlerini Marmara ve Ege kentlerinden gelen firmalar alıyor. Bizim halkımız bu işe çok hevesli değil. Arıcılık emekli işi gibi algılanıyor. Bu sebeple büyüyemiyoruz. Dolum tesisi bile kuramıyoruz. Üretim az olduğu için üreticilerimiz talep bile etmiyor" dedi.

ÜRETİCİ SAYISI AZALIYOR

Yiğit, Eskişehir’de arıcılık faaliyetinde bulunan üretici sayısının giderek azaldığını belirtti. "Eskişehir’de birliğimize bağlı 156 üretici var. 13-14 yıl önce 300’ün üzerinde birliğimize kayıtlı üretici vardı. Arıcılık para kazandıran bir meslek ama yapan sayısı azalıyor. Bizim sektörde de maliyetler çok yükseldi. Fiyatlar da bu sebeple arttı. İnsanlar eskiden yediği balın tadını artık bulamıyor. Çünkü şartlar değişti. Doğa çok farklıydı. İlaç atılmıyordu. Teknoloji bu işin içerisine girmemişti. Organik diye satılan ballar bile tartışmalı" ifadelerini kullandı.

KURAKLIK VE DOĞA ŞARTLARI ARICILIĞI ZORLUYOR

Kuraklık ve değişen doğa şartlarının arıcılığı olumsuz etkilediğini söyleyen Yiğit, "Kuraklık ile ilgili sıkıntımız var. Sıcaklıklar olan nektarı yaktı. Ülke genelinde yüzde 40’lık bir azalış var. Bazı yerlerde üretim konusunda sıfır çekti. Bizde mera çok önemli. Flora dediğimiz kovanların bulunduğu bölgeler çok önemli. Eskişehirli üreticilerin tek umudu kaldı. Ovaya inerek ayçiçek balından bal almak. Hekimdağ, Bozdağ gibi yerlerden çok düşük bir oranda bal alabildik" dedi.

DESTEKLER YETERSİZ, ARIKÖY PROJESİ EKSİK

Eskişehirli belediyelerin arıcılık faaliyetlerine yeterince ilgi göstermediğini ve verilen desteklerin yetersiz olduğunu vurgulayan Yiğit, "Eskişehirli belediyeciler arıcılık faaliyetlerine yeterince ilgi göstermiyor. Verilen destekleri yeterli bulmuyorum. Arıköy projesini ben çizmiştim. Çizilen proje hayata geçirilmedi. Dünya çapında bir projeydi. Arıköy yapıldı ama içerisinde tuvalet bile yokmuş. Kadınlar bana gelerek şikayet ettiler. Koskoca belediye kadınların kullanımı için tuvalet yapmamış. Bina falan yok. Sadece giriş kapısı ve kovanlar var. Eğitim alanı yok, derslikler yok. Keşke projeye uygun bir Arıköy yapılsaydı" açıklamasında bulundu.

Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, arıcılık sektöründeki sorunları dile getirerek yetkilileri ve ilgili kurumları daha fazla destek vermeye çağırmış oldu.

Editör: Tolga Bayraktar