Eskişehir Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen: şu ifadeleri kullandı;

"Bu yıl 37’incisini kutladığımız felsefesi dürüstlük, doğruluk, paylaşmak ve kardeşlik olan Ahilik Haftası’nın tüm esnaf ve sanatkarlarımız için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

Ahi Evran Veli 1171 yılında Horasan’da doğmuş, 1261 yılında Kırşehir’de vefat etmiştir. Ahi Evran Veli tarafından hayat geçirilen ahilik teşkilatı asırlar boyunca Anadolu’da ticaretin ve dayanışmanın temelini oluşturmuştur.

İlmin irfanla ve ticaretin ahlakla bütünleştiği ve atalarımız tarafından bizlere miras bırakılan bu köklü teşkilatın ilkelerini tüm dünyaya ve genç nesillere aktarmak için esnaf bayramı olarak kutladığımız Ahilik Haftası önemli bir araç olmaktadır.

Ahilik teşkilatı ekonomiyi ve ticareti maddi boyutuyla yaşamanın ötesine geçirerek, her çağda ve şartta geçerliliğini koruyan, özünde insanı merkez alan bir yapıdır.

Ahiliğin gücü bilim, sanat ve ahlakı birleştirip ekonomik ve sosyal hayatta kalitenin ve güvenliğin garantisi olan kuralları uygulamasından gelmektedir.

Günümüzdeki kalite yönetimi ve tüketici haklarının korunması yaklaşımları ahiler tarafından asırlardır uygulanmaktadır. Ahiliğin sosyal rolü üreticiyle tüketici arasında olduğu kadar emek ile ücretin, zengin ile fakirin arasında denge kurmaktır.

Günümüzün en önemli unsurlarından olan sosyal adalet ve istikrarın tarifi işte bu dengeden gelmektedir.

Günümüzde ekonomik ve sosyal sorunlara karşı üretilen çözüm yolları aslında ahi ocaklarının nizamnamelerinde ayrıntısıyla yazılıdır.

Bugün üretimde ve teknolojide geldiğimiz bu nokta böyle bir birikimin neticesidir. Eğer Ahi Evran Veli gibi değerlerimiz olmasaydı kendimizi şu an çok farklı bir yerde bulabilirdik. Öyle ki İbn-i Sina olmadan bu günkü tıbbı anlayamaz, Mimar Sinan olmadan mimari keşifleri yapamazsak, Ahi Evran Veli ve Ahilik teşkilatı olmadan da bu günkü ticari değerleri anlayamaz, ekonomik gelişimimizi tamamlayamazdık.

Ahi Evran Veli “debbâğ” olarak Horasan’dan Anadolu’nun göç etmiş ve mesleğini icra etmiştir. Debbâğ, deriyi terbiye eden, deriyi dönüştüren demektir. Halkımıza meslek sahibi olabilmeleri için Ahilik teşkilatını kuran Ahi Evran Veli esnafa terbiyeyi, hakkı hukuku, dürüstlüğü nasihat etmiştir. Bir ahinin tezgahı halka olduğu kadar Hakk’a hizmet yeridir, felsefesini yerleştirmiş ve dolayısıyla tüm işyerlerimiz bizim için ibadet mekanı olmuştur.

Esnaf sanatkar sadece alan, satan, ticaret yapan biri değildir. Esnaf sanatkar aynı zamanda mahallesinin, sokağının gözü, kulağı, sesi, vicdanı, sokağın ve caddelerin ışığı, hamisi ve yol göstericisidir.

Bu günkü birçok iş adamının hikayesi küçük bir dükkandan, atölyeden başlamıştır. Ülkemizin gelişmesinin ve büyümesinin temelinde esnaf sanatkarların çalışkanlığı ve ahlakı vardır.

‘Rızık Allah’tandır’ diyerek işyerini açan esnaf ve sanatkarımız rızkın kimin eliyle geleceğini seçmez. Usta-çırak ilişkisi ile öğretilen meslekler gençleri sadece meslek sahibi yapmakla kalmaz, aynı zamanda onlara sevgiyi, saygıyı, dürüstlüğü, tevazuu, kanaati de öğretir.

Bu nedenle esnaf sanatkarlarımız bu günümüzün ve yarınımızın vazgeçilmez teminatlarıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle “Hak ile sabır dileyip, Bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlâk ile çalışıp, bizi geçen bizdendir” sözleriyle aklımızda ve kalbimizde yer edinen Ahilik teşkilatının Anadolu’daki öncülerinden Ahi Evran-ı Veli ve tüm Ahilerimizi, ebediyete intikal eden tüm esnaf ve sanatkarlarımızı saygı ve minnetle anıyor, halkımızın ve esnaf sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını kutluyorum.

Bayram sevincimize dahil olan siz değerli katılımcılarımıza, öğretmen ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyor, şahsın, yönetim kurulum ve teşkilatım adına saygılar sunuyorum.”

Kaynak: Gzt26.com Haber Merkezi