Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi, Çocuk Hakları ve İş İlkelerinin Desteklenmesi Programı kapsamında gerçekleştirilen Eskişehir Eylem Planı Çalıştayı’nın açılışı gerçekleşti.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ekrem Birsen şu ifadeleri kullandı;

"En değerli varlıklarımız olan, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın korunmaları, yetiştirilmesi, eğitimlerini en iyi şekilde almaları ve sosyal sorumluluk bilincini kazanmaları en önemli ve değerli sorumluluğumuzdur.

Çocuk işçi ülkemiz kanunlarına göre 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişi olarak tanımlanmaktadır.

Dünya çalışma örgütüne İLO'ya göre ise; çocukları çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimlerine zarar veren işlerde çalıştırılmaları olarak tanımlamaktadır.

Çocuk işçiliğinin yaygın olmasının en temel nedeni yoksulluktur. Çocuklar aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla çalışma hayatına itilmektedirler. Bir diğer önemli neden, ülkenin eğitim olanaklarının sınırlı olmasıdır. Eğitimini almakta zorluk çeken ya da herhangi bir kademede eğitimden kopan çocuklar ya çalışma yaşamına katılmakta ya da işsiz kalmaktadırlar. Son olarak hızlı nüfus artışı ve göç sorununu çocuk işçiliğin nedenleri arasında sayılmaktadır.

Çocuk işçiliği dünyada olduğu gibi ülkemizin de önemli bir gerçeğidir. Ülkemizde çocuk işçiliğiyle mücadelede esnaf ve sanatkarlarımız çok önemli bir görev üstlenmektedir. Ahilik Kültürü ile şekillenen esnaf ve sanatkarlarımızda çocuk İşçiliğine karşı çıraklık kavramı ortaya çıkmıştır.

Bir mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerileri öğrenmek amacıyla, usta kişilerin denetim ve gözetiminde çalışan çocuğa çırak adı verilir. Ayrıca çıraklık kavramı çoğu iş kolu için gerekli kalifiye insan gücü yetiştirmede, etkili yollardan biri olarak görülmekte ve sosyal yaşantıda büyük önem taşımaktadır.

Aileler çeşitli nedenlerle çocuklarının çalışmasına ihtiyaç duyduklarında en güvenilir ve doğru yöntem olarak çıraklık sistemini karşılarına çıkmaktadır. Çocuk zorunlu eğitimini tamamlarken aynı zamanda usta esnaf ve sanatkarların yanında kayıt altına alınarak, sosyal güvenlik imkanları sağlanarak meslek öğrenmekte ve aile gelirlerine katkı sağlayabilmektedir.

Bu çerçevede Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimizin üst kuruluşu olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile UNICEF işbirliği 2018 yılından bu yana başarılı bir şekilde yürütülen Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programının yeni dönem çalışmalarında şehrimizin de dahil edilecek olmasından memnuniyet duyuyoruz. Proje kapsamında esnaf ve sanatkarlarımıza çıraklık sisteminin tanıtılması ve yaygınlaştırılması ile sistemin gerekliliklerinin aktarılmasını kapsayacak olan çalışmaları şehrimiz için çok önemli ve faydalı olacağına inanıyoruz.

Bu çerçevede yapılacak olan çalışmalara ışık tutacak olan çalıştayımıza katılarak destek veren tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz.

Çalıştay ve sonucunda ortaya çıkacak Eskişehir İl Eylem Planı ile öğrenci odaklı iş sağlığı güvenliği tedbirlerinin desteklenmesi, mesleki eğitime itibarının kazandırılması, öğrencilerin kapsayıcı, güvenli ve kaliteli mesleki eğitim alabilmeleri için önemli bir adım atılacağına inanıyoruz."

Editör: Akif Yer