GÜNDEM

Ekoloji örgütlerinden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na tepki

Ekoloji örgütleri, 2025 yılı bütçesini eleştirerek meclis önünde basın açıklaması yaptı. “Bütçe, doğayı ve insanı korumuyor” diyen temsilciler, ekolojik yıkımlara dikkat çekti.

Abone Ol

Türkiye’nin çeşitli çevre ve ekoloji örgütleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesini eleştirmek için Ankara’da meclis önünde bir araya geldi. Ekoloji örgütlerinin temsilcileri, hazırlanan bütçenin doğayı ve insanı gözetmediğini belirterek tepki gösterdi.

Basın açıklamasında konuşan DEM Parti Ekoloji, Tarım ve Hayvan Hakları Komisyonu Eşsözcüsü Melis Tantan, bütçenin sermayenin kârlılığı üzerine kurulu olduğunu söyledi ve “Bütçe doğayı ve insanı gözeten bir şekilde yapılabilir” dedi. Ekoloji Birliği Eşsözcüsü Süleyman Eryılmaz ise, “Dağlarımız, ormanlarımız ve su varlıklarımız kayyumlara verilmiş durumda” diyerek bütçenin geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye Çevre Platformu (TURÇEP) Koordinatörü Abidin Özkaymak, Anadolu’nun madenlere tahsis edilmesine dikkat çekerek, “Ormanları ve su havzalarını koruyacak bir bütçe istiyoruz” dedi. Konya Ovası’nda oluşan 2 binin üzerindeki obruğa ve Meke ile Akşehir göllerinin kurumasına vurgu yapan Özkaymak, tarım alanlarının korunması gerektiğini belirtti.

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı Eşsözcüsü Sedat Yağcıoğlu, kıyıların yat limanlarına dönüştürülmesini eleştirerek, “Kıyıları sermayeye teslim eden projeler yerine kamu yararını gözeten bir bütçe olmalı” dedi. Polen Ekoloji Kolektifi Eşsözcüsü Çise Yıldız, “Bütçe, doğaya, halklara ve işçi sınıfına açılmış bir savaşın bütçesidir” diyerek büyüme vaatlerinin halkı yoksullaştırdığına dikkat çekti.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nden Bazi Aslan, Mezopotamya’da doğanın imha politikalarına maruz kaldığını ifade ederek ekolojik yıkımlara karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Karadeniz Ereğli Çevre Platformu’ndan Bayram Sarı, bölgede hava kirliliğinin kanser vakalarını artırdığını söyledi.

Ege Çevre ve Kültür Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Derya Lim, 23 yıldır doğayı ranta teslim eden uygulamalara karşı mücadele ettiklerini belirtti. İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Harun Toptan ise, “İklim kriziyle mücadele söylemleri, sermayeye fırsat yaratmak için kullanılıyor” diyerek gerçekçi bir bütçenin mümkün olduğunu ifade etti.

Açıklama, 2025 yılının ekolojik yıkımlara karşı mücadele yılı olacağının duyurulmasıyla sona erdi. Eyleme DEM Parti ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri, Adalet Dayanışması, İnsan Hakları Derneği Ekoloji Komisyonu ve birçok ekoloji örgütü destek verdi.