Muz, içeriğinde sakaroz, fruktoz ve glikoz gibi doğal şekerleri barındıran, aynı zamanda önemli bir vitamin ve mineral kaynağı olan popüler bir meyve olarak bilinir. Her yaştan insan tarafından sevilen muz, birçok faydasına rağmen, herkesin güvenle tüketebileceği bir meyve değil. Ohio State Üniversitesi Tıp Merkezi'nde tıbbi diyetetik doçenti olan Colleen Speed, özellikle böbrek hastalarının muz tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Colleen Speed, ileri evre böbrek yetmezliği olan kişilerin, potasyum yönünden zengin muz gibi gıdaları tüketirken dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yaparak, yüksek potasyum içeriğinin bazı tansiyon ve kalp ilaçlarıyla etkileşime girebileceğini söyledi. Ortalama bir kişinin potasyum seviyesini tehlikeli düzeye yükseltmesi için çok fazla muz yemesi gerektiğini ifade etti. Böbrek sorunları olan kişilerin ise doktorlarına danışarak beslenmelerinde potasyum alımını sınırlamaları önemlidir.
Böbrek sorunları olan bireylerde potasyum birikimi, hiperkalemiye neden olabilir. Bu durum, kan dolaşımında zararlı potasyum fazlasının bulunması ve kalp ritmi bozukluklarına yol açabilecek ciddi sonuçlar doğurması anlamına gelir. İngiltere'deki Kidney Care UK, potasyum yönünden zengin yiyeceklerin, örneğin muzun, haftada bir veya iki kezle sınırlandırılmasını öneriyor. Sağlıklı kişiler için ise, muzun makul düzeylerde tüketilmesi herhangi bir sağlık riski taşımıyor.
Diyetisyen Catherine Collins, potasyumun kalp ritmi, kan şekeri kontrolü ve kan basıncının düzenlenmesinde hayati bir rol oynadığını ifade etti. Bu nedenle, potasyum eksikliği kadar fazlalığının da tehlikeli olabileceğini vurguladı. Dr. Ross Perry ise, kış aylarında artan D vitamini ihtiyacına rağmen, takviye alımında aşırıya kaçılmaması konusunda uyarılarda bulundu. Perry, fazla D vitamini alımının vücutta kalsiyum birikmesine neden olarak kemikleri zayıflatabileceği ve kalp ile böbreklerde hasara yol açabileceği uyarısında bulundu.