Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve tedavi yöntemleri

Abone Ol

Son yıllarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar özellikle gençler arasında çok yaygın hale geldi. Üroloji uzmanı olarak her gün bu tür vakalarla karşılaşıyoruz. Özellikle HPV dediğimiz genital siğiller çok yaygın. Sağlık Bakanlığı'nın HPV aşısı konusunda çalışma içinde olduğunu biliyoruz. Bu da gösteriyor ki bakanlık hastalığın yaygınlığının farkında.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Frengi, bel soğukluğu (Gonore), HPV enfeksiyonu (siğil), Uçuk, Su siğili, Klamidya, Hepatit B, Trikomonas ve AIDS (HIV) şeklinde sıralanabilir.

Bugün Kondilom şeklinde de tanımlayabildiğimiz HPV enfeksiyonundan bahsedeceğim. Condyloma Acuminata özellikle genital bölgede yerleşen siğillere verilen isimdir. En çok dış genital bölge derisinde, anüs çevresinde, vajina içinde, rahim ağzında, idrar borusunun içinde, mesanede, testis derisinde, ağız içinde (dudak, yanak, boğaz) görülebilirler.

Değişik şekil ve görünümle karşımıza çıkabilmekle birlikte aslında çoğunlukla karnabahar biçimindedirler. Genellikle yumuşak deri renginde, kahverengi pembe veya grimsi, nemli görünümlüdürler. Bazen bir toplu iğne başı kadar ufak ve üzerleri nispeten düz de olabilir. Bazen 5-10 cm hatta daha da büyük çaplarda olup nadiren bütün bir genital bölgeyi hiç sağlam doku kalmayacak kadar kaplayabilirler.

Sebebi ve Etkeni nedir?: Human Papilloma Virüs (HPV) adlı bir virüs hastalığın sebebidir. 100'den fazla alt tipi vardır. HPV 6 ve HPV 11 gibi bazı tiplerinin anogenital kanser için yüksek risk oluşturduğu belirlenmiştir.

Nasıl bulaşır?: En sık olarak cinsel temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Deriden deriye temas sırasında virüs vücuda derinin zayıf olduğu bir noktadan girmektedir. Tam bir cinsel ilişki olması gerekmemektedir. Kuluçka süresinin birkaç hafta ile 8-9 ay kadar sürebildiği bildirilmektedir. Bazen yıllarca hiçbir belirti vermeden virüs vücutta kalabilir. Kondilom ortaya çıkan bireylerin %60-90'ında partnerinde de virüs bulunur. Cinsel olarak aktif her kadın ve erkekte yaygın olarak gözlenebilir. Çok partnerli cinsel yaşam en önemli risk faktörlerindendir. Genital bölge tıraşı sırasında mevcut bir lezyonu komşu bölgelere yayma riski bulunmaktadır. Jilet yerine tüy dökücü kremler tercih edilmelidir.

Hastalığın tanısı nasıl konur?: Son derece tipik olan kondilomların çıplak gözle görülmesiyle kolayca tanı konabilir. Kadınlarda kondilom gözlenmese de HPV'nin neden olduğu rahim ağzındaki değişimler rutin olarak yapılan PAP smear testleriyle saptanabilir. HPV kan dolaşımına geçmediğinden, ne kadınlarda ne de erkeklerde kanda bu virüsün varlığını saptamak mümkün değildir.

TEDAVİSİ NASILDIR?: 5 şekilde yapılabilir.

1- Üzerlerine ilaç sürme yoluyla tedavi,

2- Cerrahi olarak çıkarma yoluyla tedavi,

3- Dondurma suretiyle tedavi (Kriyoterapi),

4- Elektrokoterizasyon ile tedavi,

5- Lazer ile tedavi.

Aşılarla korunma konusu, hastalıkla karşılaştıktan sonra etkili olmadığı görüşü hakimdi. Ancak son yapılan çalışmalarla hastalığı geçirmiş kişilere de aşı yapılabileceği öne sürülmektedir. Özellikle kız çocuklarına 12 yaş civarında aşı uygulayarak ileride rahim ağzı kanseri riskinden korunabileceği kabul edilmektedir.