Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eskişehir Şubesi Eş Başkanı Bülent Yıldırım şu ifadeleri kullandı;

"Bugün, 4 Aralık 2024 Çarşamba.

Vergide adalet eylemlerimizin 39. haftası ve halkımızın sağlık hakkı ve mesleki onurumuz için aile sağlığı merkezlerindeki iş bırakma eylemimizin 3. günü.

Bugün saat 13.00’te, Sağlık Bakanlığı’nın önünde 16 sağlık, emek ve meslek örgütünün yöneticileri “Ekonomik ve Özlük Haklarımızı, Halkın Sağlık Hakkını Savunmaya Kararlılıkla Devam Edeceğiz!” başlığı altında ortak basın açıklaması yapacaklar. Öncelikle onlara buradan teşekkürlerimizi ve selamlarımızı iletmek isteriz.

Açıklamamıza destek vermek için aramızda bulunan demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerine de teşekkür etmek isteriz.

Enflasyon artışı sürüyor, hastalarımız zor durumda.

Kasım ayı itibarıyla yıllık enflasyon oranını Türkiye İstatistik Kurumu %47,09, ENAG %86,76 olarak açıkladı. TÜİK verilerine göre, 12 ayın ortalamasına göre belirlenen kirada tavan zam oranı %60,45 oldu. Yeni yılda memur ve memur emeklisine yapılacak toplam enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammının ise %11,25 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Emeklilerimiz eti unuttuklarını, yumurtayı arada bir yiyebildiklerini söylüyorlar. Bu koşullarda halkın sağlıklı olması mümkün olabilir mi?

Meclis’teki bütçe görüşmelerinde, çalışanların temel gereksinimlerini karşılayacak önlemler alınmasını istiyoruz. Vergi yükü adaletsiz bir şekilde halkın sırtında kalmamalı, ücretler insanca yaşanacak seviyelere çıkarılmalıdır.

39 haftadır her çarşamba sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.

Hükümet, taleplerimize kulak vermek yerine karşımıza eziyet yönetmeliği ile çıkarak birinci basamak sağlık hizmetlerinin ücretli olması için çaba harcıyor, halkımızın cebine bir de buradan göz dikiyor.

Tedavilerde önemli ilaçları yazan hekimleri cezalandırmak suretiyle halkın ilaçlarını kendi cebinden karşılamasına neden oluyor.

Bakanlığa seslenmek istiyoruz!

Biz, sağlık çalışanları ve halkımız için eziyet olan yönetmelikler çıkarmanızı değil, sağlığın korunması için çalışmanızı istiyoruz. Aşı sorununu çözmenizi, şiddeti önlemenizi, tedavilerin önündeki kısıtlamaları kaldırmanızı, güvenli aile sağlığı binaları sağlamanızı, hastalarımıza yeterli süre ayırabilmeyi, birinci basamak ekibini güçlendirmenizi, performansa dayalı olmayan ve emekliliğe yansıyacak tek kalemde ödenen maaş talep ediyoruz.

Eziyet yönetmeliğinin geri çekilmesi için Kasım ayı başında üç gün iş bırakmıştık. Bizlere eziyet çektirmeye devam etmek de ısrar ediyorsunuz. Bu hafta da beş gün süreyle iş bırakma eylemi yapıyoruz. 2 Aralık’ta başlattığımız eylemimize halkımızın desteği çok büyük. Çünkü halkımız da artık her şeyin çok farkında.

Sonuç alana dek halkımızla birlikte mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.

Sağlık Bakanlığı, Ekim ayında 18 şehir hastanesine toplam 15 milyar 491 milyon 379 bin 844 TL aktardı. Adaletsiz şekilde çalışanlardan toplanan yüksek vergiler, şehir hastanelerinden rant elde eden şirketlere kira olarak ödeniyor. Şehir hastaneleri için ödenen bir aylık kira bedeli ile yaklaşık dört bin tam donanımlı yeni aile sağlığı merkezi yapılabileceğini hatırlatıyoruz.

Hükümete bir kez daha sesleniyoruz:

Aylar önce verdiğiniz sözü tutacak ve vergide adaleti sağlayacak mısınız? Vergi kaçıranlardan vergi almaya başlayacak mısınız? Halktan alınan adaletsiz dolaylı vergileri ne zaman azaltacaksınız? Sağlık çalışanlarının vergisini ne zaman %15’e sabitleyeceksiniz? Sözünüzü tutamayacaksanız istifa edecek misiniz?

Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak 39 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi taleplerimiz karşılanana dek her Çarşamba sürdüreceğimiz bilinmelidir.

Bizler, sorunları yaşayan, hekimler, sağlık çalışanları ve halkız ve haklıyız! Bizi dinlemek zorundasınız! Sonuç alana dek mücadelemiz devam edecektir!"