Avukat Mehmet Ektaş şu ifadeleri kullandı;
“Boşanma sayılarındaki artışı toplumun içinde bulunduğu genel sorunlardan bağımsız değerlendiremeyiz. Sosyal, siyasal, kültürel ve özellikle ekonomik sorunlar her geçen gün ağırlaşıyor. Bu ağır yük, bireylerin moralini, motivasyonunu, yaşam sevincini ve mutluluğunu olumsuz etkiliyor. Psikolojik buhrana sürüklenen bireyler, evlilik hayatında da ciddi geçimsizlikler yaşıyor. Özellikle ekonomik sorunlar, evlilik içerisinde artan taleplerin karşılanamamasıyla eşler arasında sürekli çatışmalara yol açıyor. Birinci neden olarak ekonomik koşulları öne sürüyorum. Yaşam standardı ve konfor arttıkça, boşanma sayılarının da azalacağını düşünüyorum.
İkinci olarak, kadınların iş gücüne katılımının artması önemli bir etken. Ülkemizde oranlar hala yetersiz olsa da geçmişe göre kadınların ekonomik hayata daha fazla dahil olduklarını görüyoruz. Bu durum, kadınlara maddi bir güç kazandırarak geçmişte, sadece ekonomik nedenlerle katlanmak zorunda kaldıkları evlilik yükünden kurtulmalarını sağlıyor. Kadınlar, hayat boyu sürecek ızdıraplı bir evliliği sürdürmek yerine, kısa sürede bu duruma son vererek ayrılma kararı alabiliyorlar.
Düğün borçları bitmeden evliliklerin bitmesi söz konusu. Bu noktada insanların birbirini yeterince tanımamasının önemli bir faktör olduğunu düşünüyorum. Eskiden toplumsal çevreler daha küçüktü, aileler birbirini tanır ve evlilik öncesi araştırmalar yapardı. Şimdi ise nüfus artışı ve göçlerin etkisiyle toplum birbirine yabancılaştı. Flört veya nişanlılık dönemleri olsa da bu dönemlerde kişiler genellikle gerçek kimliklerini ve duygularını gizleyebiliyorlar. Gerçekler, evlilik sonrasında, imzalar atıldıktan sonra ortaya çıkmaya başlıyor. Cicim ayları bitmeden evlilikler bitiyor şeklinde bir cümleyle de durumu özetleyebiliriz.
Özellikle son dönemde madde kullanımı nedeniyle boşanma sayılarının arttığını görüyoruz. Kişiler, romantik bir dönemin ardından evleniyor ancak kısa süre içinde eşin madde kullandığı ortaya çıkabiliyor. Bu durum, kısa sürede evliliklerin sona ermesine neden olan önemli bir faktör haline geldi."