Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce şu ifadeleri kullandı;

“Biliyorsunuz, seçimden sonra tasarruf tedbirleri kapsamında bir genelge yayımlandı. Biz de bu genelgeye uygun olarak kaynaklarımızı nasıl daha etkin kullanabiliriz, hangi konularda engellerle karşılaşıyoruz ve belediye envanterimizden nasıl faydalanabiliriz diye bir program hazırladık. Bu programa göre, şu anda herhangi bir engele yol açmayacak şekilde önlemlerimizi alarak ve tasarruflarımızı sağlayarak ilerlemeye çalışıyoruz.

Borç konusuna gelirsek, bu daha çok SGK, vergi borçları ve kaynaktan yapılan kesintilerle ilgili. EYT nedeniyle ciddi bir emeklilik yükü de oluşmuştu ve bu sıkıntılar gündeme geliyordu. Ödemelerde bulunmak üzere gayrimenkul takasını önerdik. Evet, bazı mal varlıklarınızı satarak borcunuzu ödeyebilirsiniz, ancak biz kamuda kalmasını tercih ettik. Önceliğimiz kamu malının korunması. Kullanımı kısa vadede mümkün olmayan gayrimenkuller için takas önerilerimiz kabul gördü.

Dolayısıyla şu anda, geriye ödemesi çok az ve kolay bir şekilde yönetilebilecek bir borç miktarı kaldı. Bu nedenle yönetilemez bir süreç söz konusu değil. Bundan sonra, tasarruf tedbirlerine dikkat ederek ve bütçemizin olanakları çerçevesinde projelerimizi hızla uygulamaya koyacağız. Bu durumun bizi ciddi anlamda engelleyeceğini düşünmüyoruz.

Kurumların vergi ve SGK borçları mevcut. Bildiğim kadarıyla, Türkiye’deki toplam SGK ve vergi borçlarının yaklaşık %10’u belediyelere ait. Bu oran değişebilir, ancak unutulmamalıdır ki bu borçların karşılığı kamusal hizmetlere harcanmış bir paradır.

Belediye bütçelerinde bazen ödemeler yapılamasa da bu kaynaklar buharlaşıp uçmamış, kamu yatırımlarına harcanmıştır. Örneğin, belediye yatırımları halkın günlük yaşamını doğrudan etkileyen, acil ve bekletilmeyecek yatırımlardır. Bu hizmetlerin aksamaması adına bazı ödemeler ertelenmiştir. Dolayısıyla şu anda ödenmeye çalışılan borçlar, geçmişte kamunun ihtiyaçlarına tahsis edilen kaynaklardan oluşmaktadır.“