AREX Sigorta AŞ hakkında bazı internet sitelerinde yer alan yanlış ve yanıltıcı bilgilere ilişkin şirketten açıklama geldi.

Yapılan açıklama şu şekilde;

İnternet sitenizde 20 Nisan 2025 tarihinde yayımlanan, “Sigorta sektöründe peş peşe iflaslar: 1 yılda 5 şirket kapandı” başlıklı, https://www.gzt26.com’da yayımlanan haberde, Müvekkil Şirket Arex Sigorta AŞ’ye yönelik açıkça yanlış bilgilere ve ithamlara yer verildiği görülmüştür. Haber içeriğinde gerçeğe yansımayan, yanlış ve yanıltıcı bilgilere yer verilmek suretiyle hem gazetecilik meslek etiğine aykırı hareket edilmiş hem de 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca hukuka aykırılık ve suç teşkil eden eylemlerde bulunulmuştur. Şöyle ki:

1- İhtarnamaye konu yazınızda, Müvekkil Arex Sigorta AŞ’nin iflas ettiği belirtilmiş olup bu bilgi çok açık bir şekilde yanlıştır. Müvekkil Arex Sigorta AŞ’nin sözleşme yapma yetkisi ve bir adet ruhsatı, SEDDK kararıyla elinden alınmış olup Müvekkil şirketin iflas etmesi söz konusu değildir. SEDDK’nın idari işlemleri ile alınan bu kararlara karşı gerekli yasal yollara başvurulmuş olup konu yargı aşamasındadır. Ancak bu aşamada Müvekkil Şirketin iflas ettiğinden bahsedilmesi yanlış bir bilginin alenen sektöre ve daha da önemlisi müşterilerimize iletilmesi anlamına gelmektedir. Bu durum Müvekkil Şirket hakkında yanlış haber yapılması ilgili yayınlanan amacın dışında olması nedeniyle hem hukuki hem de cezai sorumluluklarınızı bulunduğunu bildiririz.

2- Yazıda yer alan bir diğer yanlış ve yanıltıcı haber ise, sektörde yatırım uyarlayan 5 sigorta şirketinin ortak sorununun mali durumlarının yetersiz olduğuna yönelik ifadelerdir. Müvekkil Şirketi de diğer sigorta şirketleri ile aynı kefeye koymak suretiyle, Müvekkil Şirketin mali yapısının bozuk olduğu algısı oluşturulmuştur. Ancak müvekkil şirket, sermaye yeterlilik oranı ve teknik kârlılığı bakımından sektördeki ilk 10 şirket arasında yer almaktadır. Kurulduğu günden bu yana her sene kâr elde eden bir Şirket olan Arex Sigorta’nın mali yapısı son derece kuvvetli olduğu gibi Şirketimiz ortakları da Şirket sermayesini sürekli arttırarak Şirkete duydukları güveni ortaya koymaktadır.

3- Son olarak, yazının tamamında, tüketicilerin “büyük” sigorta şirketlerine yönelmesi gerektiği çağrısında bulunularak, vatandaşların yabancı sermayeye yönlendirilmeye çalışıldığı görülmüştür. Sektördeki yerli ve milli fakat görece küçük sigorta şirketlerine yönelik açık kötüleme içeren bu yazıyla birlikte, müşterilerimiz nezdinde de yersiz bir panik havası oluşturularak Müvekkil Şirket bakımından vahim sonuçlar doğurabilecek bir süreç başlatılmıştır.

4- İnternet sitenizde yayınlanan bu yazı içerik itibariyle 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m. 54 vd. hükümlerinde düzenlenen haksız rekabet eylemini oluşturmaktadır. Müvekkil Şirket’in iflas ettiği, mali yapısının bozuk olduğu şeklinde açıkça yanlış, yanıltıcı ve dürüstlük kuralına aykırı davranışlarınız TTK m. 54 ve TTK m. 55/1, a - 1 hükümleri uyarınca haksız rekabet teşkil etmekte olup hukuki ve cezai anlamda sorumluluğunuz bulunmaktadır. Nitekim 6102 sayılı TTK m. 58, “Haksız rekabet, her türlü basın, yayın, iletişim ve bilişim işletmeleriyle, ileride gerçekleşecek teknik gelişmeler sonucunda faaliyete geçecek kuruluşlar aracılığıyla işlenmişse, 56 ncı maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yazılı davalar; ancak, basında yayımlanan şeyin, programın; ekranda, bilişim aracında veya benzeri ortamlarda görüntülenenin; ses olarak yayımlanan yayın ve herhangi bir şekilde iletilenin sahipleri ile yayıncı kuruluşlara da açılabilir ... yukarıda anılan davalar, yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni, program yapımcısı, görüntü yönetmeni, iletiyi, yayın, iletişim ve bilişim aracıya koyan veya boyudur veya ilan servisi şefi; bunlar gösterilemiyorsa, işletme veya kuruluş sahibi aleyhine açılabilir.” hükmünü içermekte olup bu anlamda hukuki ve cezai yaptırımların doğrudan muhatabı olduğunuzu belirtiriz.

5- Haksız rekabet teşkil eden eylem sebebiyle, bu eylemden zarar gören kişilerin talepleri maddi ve manevi tazminat istemi ile TTK m. 59 uyarınca giderdi dava hakkı söz konusu olmaktadır. Yargıtay, “... dava konusu haberlerin yayımlanmasına ilişkin eylemlerin hukuka aykırı olduğunu kabul ederek haksız rekabet niteliğinde bu eylemlerin, davacılara yönelik haksız rekabet ve haksız saldırı- larını menini ve (www....org) internet sitesinden çıkarılmasına ve ilâveten bu eylemlerin yayımlanmasının yasaklanmasına, 30.000,00 TL maddi zarar, 15.000,00 TL manevi zarar tazminatına, kararın kesinleşmesinden sonra bedeli davalıdan karşılanmak suretiyle hüküm özetinin tirajı 50.000’in üzerinde olan bir gazete ile davaya konu “www.denziz...org” internet sitesinde yayımlanmasına, karar verilmiştir.” şeklinde verdiği kararı ile haksız rekabet eyleminden zarar gören tarafın talep edebileceği istemleri ortaya koymuştur (11. HD, T. 15.4.2019, E. 2018/1407, K. 2019/2995).

6- İşbu ihtarnameyi almanızla birlikte derhal haksız rekabet teşkil eden haberi ortadan kaldırmanızı, aksi halde kusurlu duruma düşeceğinizi ihtar etmekteyiz. Söz konusu eyleme devam etmeniz durumunda maddi ve manevi tazminat talebinde bulunacağımızı ihtar ederiz. Yanlış ve hukuka aykırı bu eylemi internet ortamında gerçekleştirmeniz nedeniyle Müvekkil Şirketin uğradığı zarar ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Bu sebeple maddi ve

7- Maddi ve manevi tazminat taleplerimizin yanı sıra, haksız rekabet eylemini internet ortamında gerçekleştirmeniz ve bu sebeple de tüm Türkiye’nin bu yanlış ve hukuka aykırı eyleminizden haberdar olması nedeniyle, Haberi yayından kaldırmanızla birlikte işbu ihtarnamenin ekindeki tekzip metnini yayımlamanızı ihtar ederiz. Tekzip metni siteniz anasayfasında, kullanıcıların siteye girdiğinde görebileceği bir şekilde 3 gün boyunca yayında tutulmasını ihtar ederiz. Belirtmek isteriz ki haksız rekabet teşkil eden bu eylem nedeniyle hali hazırda TTK m. 59 uyarınca gideri tarafınızdan karşılanmak üzere, Türkiye genelinde yayınlanan gazetelerde eyleminizin haksız rekabet teşkil ettiğinin ilan edilmesi talebinde bulunulması hakkına Müvekkil Şirketimiz sahiptir.

8- Haksız rekabet eylemi aynı zamanda TTK m. 62 anlamında cezai sorumluluğu gerektiren bir suç da teşkil etmektedir. TTK m. 62'de yer alan, "55 inci maddede yazılı haksız rekabet fiillerinden birini kasten işleyenler ... fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 36 ncı madde gereğince hukuk davasının açma hakkını haiz bulunanlardan birinin şikâyeti üzerine, her bir bent kapsamına giren fiiller dolayısıyla iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılırlar." hükmü uyarınca, TTK m. 55’te sayılan haksız rekabet eylemlerinden birini gerçekleştirmeniz hâlinde aynı zamanda suç teşkil eden bir eylemin de faili olacağınız görülmektedir. Nitekim Yargıtay, şüphelilerin basına gerçeğe uygun olmayan bilgiler verdikleri ve aynı zamanda haksız yere kamu kurumlarına şikâyet ettiği olayda, şikâyetçinin ticari itibarını zedelemek amacıyla hareket ettiklerine; ticari faaliyetlerini veya ticari işlerini yanlış, yanıltıcı ve gerçek dışı açıklamalar ile kötülediğini ve bu sebeple haksız rekabet eylemini oluşturduğunu belirtmiş; "şikâyet tarafından sunulan ve incelenen belgeler ile dosya içeriği ve soruşturma dosyasındaki delillerin şüpheli hakkında dava açılması için yeterli olduğu" sonucuna varmıştır (23. CD. T. 2.12.2015, E. 2015/20344, K. 2015/7468, Kazancı İçtihat Bankası).

9- İşbu ihtarnamemiz konu davranışınızın, TTK m. 55/1, a – 1 hükmü uyarınca kötülemeye teşkil ettiği gibi aynı zamanda TTK m. 62 uyarınca suç da teşkil etmektedir. Bu itibarla, faili olduğunuz haksız rekabet eylemine devam etmeniz halinde, müvekkilin haklarını korumak için hakkınızda Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyette bulunularak, TTK m. 62 uyarınca, iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla yargılanacağınızı ihtar ederiz. Ayrıca söz konusu haberin kaynağı olarak Türkiye Gazetesi gösterilmekle birlikte, kendilerine karşı suç duyurusunda bulunulması için suç teşkil eden bu haberi kaleme alan kişiyi ve bu kişinin kaynağının tarafımızla paylaşılmasını ihtar ederiz."