Eskişehir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Sivri şu ifadeleri kullandı;

"Soru önergemize verilen cevapta hatalar olduğunu düşünmekteyiz. Bize verilen cevapta 97 adet kadrolu itfaiyeci olduğu belirtilmiş, ancak bu sayı yaptığımız araştırmalarla çelişmektedir. Şu an itfaiye daire başkanımız, yönetmelikte itfaiye personeli olarak gösterilen daire başkanı, şube müdürü, itfaiye amiri, itfaiye çavuşu ve itfaiye eri olduğunu belirtmektedir. Şoför unvanlı personel itfaiye personeli olarak kabul edilmiş midir?

Diğer yandan, bakanlığa başvuru yapıldığı tarafınızdan ifade edilmiştir. Başvuru evrakı neden soru önergemize verilen cevapla birlikte tarafımıza sunulmamıştır? Bu başvuru, kalan %77'lik kadro için mi yapılmıştır ve ne zaman gerçekleştirilmiştir? Ayrıca, şehir dışından 2 personelin itfaiyede çalıştığını biliyoruz. İtfaiye teşkilatında şehir dışından personel çalıştırmak doğru mudur?

Verilen cevapta çelişkili ifadelerin kullanılması, itfaiyemizin kötü yönetildiğini üzülerek görmüş bulunmaktayız. Cevapta, kentsel arama kurtarma şube müdürlüğünün kurulmasının zorunlu olmadığı belirtilmiştir. Ancak bu bilgi yanlıştır. 18 Aralık 2021 tarihli ve 31693 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan itfaiye yönetmeliğinin geçici madde 1’de belirtildiği üzere, “bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde bütün itfaiye teşkilatları düzenlemelerini bu maddeyi ihdas eden yönetmelik ile yapılan değişikliklere göre yaparlar” hükmüne göre 2023 yılı başında kentsel arama kurtarma şube müdürlüğünün kurulması zorunluydu. Hem yanlış bilgi verilmiş hem de ilgili yönetmeliğin tarihi ve sayısı hatalı bir şekilde esas alınmıştır. Verilen cevapta, 2006 yılı tarihli yönetmelik esas alınmıştır, oysa 2021 yılı Resmi Gazetesi’ne göre yönetmelik neredeyse tamamen değiştirilmiştir. Doğru olan, son yayımlanan yönetmeliğin esas alınmasıydı.

Kentsel arama kurtarma şube müdürlüğünün kurulması için çalışmalara yeni başlandığı belirtilmiştir. 2021 tarihli yönetmeliğin 5. maddesi d fıkrasına göre, “afet ve acil durum yönetimi başkanlığı’nın görüşü alınır” ifadesi yer almaktadır. (Bu, Eskişehir AFAD il müdürlüğü değil, Ankara AFAD başkanlığı’nı kapsamaktadır.) Müdürlük kurulma aşamasına geçtiyse, bu konuda afet ve acil durum yönetimi başkanlığı'nın görüşü alınmış mıdır?

Sayın başkanım, son oluşturulan teşkilat şemasında en azından bu müdürlüğün görünmesi gerekmez miydi? Teşkilat şeması oluşturulurken itfaiyenin görüşü alındı mı? Alınmadıysa, meclise kabul ettirilen teşkilat şemasını belediye içinde başka birimler mi hazırladı? Eğer görüş alındıysa, itfaiye dairesi neden bu müdürlüğü teşkilat şemasına ekletmedi?"

Kaynak: Gzt26.com Haber Merkezi