Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç şu ifadeleri kullandı:

"Özel çocuklarımız da var, normal çocuklarımız da var. 2009 yılında 'Okul da bizim, cami de bizim' sloganımız vardı. Bir de engelliler ile ilgili hobi ve istihdam çalışmaları yapacağız diye bir söylemde bulunmuştuk. 2011 yılında down sendromlu çocuklarımız için bir kafeterya açalım diye bir düşüncemiz oluştu. Gökkuşağı Kafe. Hazırlıklarını yaparken geniş kapsamlı düşündük. İş Bankası Kültür Yayınları Eskişehir’de yer arıyor diye duyduk. Kız kardeşim bana bu bilgiyi verdi. Down sendromlu çocuklar için hazırladığımız yerin 40 metrekaresini İş Bankası Kültür Yayınları’na verdik. Oraya gelenler bu merkezi görsün istedik. Bu düşüncemiz çok tuttu. Kültür Yayınları, çok alışveriş yapılan ve çok kitap satılan bir yerdir. Türkiye’de az sayıda noktada vardır. Gökkuşağı Kafe pandemi dönemi dışında hep açık kaldı. Özellikle kadınlar o kafeye yoğun ilgi gösterdi.

Down sendromlu çocukları istismar ediyorlar diye şikayet edildik. Müfettişler inceledi ve durumun öyle olmadığını gördüler, takdir ettiler bizi. Yarışmalı projelere davet edildik. Aşçı yardımcılığı, garsonluk gibi iş kolları için eğitimlere katıldılar. İlk eğitim çalışmalarını yapmış oldular. Anadolu Üniversitesi de projeye dahil oldu. O proje sonunda sertifika alanlar tercih edilen elemanlar haline geliyorlar. 22-23 çocuğumuz dışarıda SGK’lı maaşlı işlerde çalıştılar. Aileleri için çok sevindirici bir durum. 4 öğrencimiz KPSS bile kazandı.

Almanya’da Frankfurt’a gittim. Altıma araba vermelerine rağmen, 4 gün gezmeme rağmen bitiremedim. Orada çok şey öğrendim. Bana çok şey kattı. Yaptığım projelerin başarılı olmasında ciddi katkısı oldu. Örneğin montaj atölyesini orada gördüm. 'Ben bunu Eskişehir’de yapacağım' dedim. Görüşmeler yaptım. Çocuklar başladıktan sonra çok eğlendiler. Yapabilen çocukları sisteme dahil ediyorduk. 30 genç ile başlamıştık. Bugün 20 yaşında bir engelli gencin sosyalleşebileceği hiçbir yer yok. Bu çocuklar şimdi montaj yapıyor. Daha sonra Nadir Küpeli ile görüştüm. Sağ olsun, çok ilgilendi. Hemen bina hazırladılar. Pandemi dönemi hariç hep çalıştılar. 17-18 milyon civarında montaj yaptılar. Yaptıkları adet üzerinden para kazanıyorlar. Anne ve babalar çok rahatlar. Çocuklar güvenli alandalar. Çok yönlü bir proje oldu. Fabrikalar bu çocuklara talep gösteriyor. Ne kadar çok bu şekilde genç çalıştırırsak o kadar güzel. Fabrikalarda engelli personel çalıştırma mecburiyeti var. Mutlu olduğumuz bir proje."

Kaynak: Gzt26.com Haber Merkezi