GÜNDEM

3 tane parti birleşiyor; Tek bir parti olarak yola devam edecekler

Gelecek, Saadet ve DEVA partilerinin çatı partisi için kuruluş dilekçesinin 10 veya 13 Ocak'ta verilmesi planlanıyor. Yeni parti ismi de belli.

Abone Ol

Gelecek, Saadet ve DEVA partileri tarafından oluşturulacak çatı parti için çalışmalar sona yaklaştı. Edinilen bilgiye göre, yeni parti kuruluş dilekçesi, 10 Ocak Cuma veya 13 Ocak Pazartesi günü İçişleri Bakanlığı’na sunulacak. Üç partinin genel başkanlarının, başvuru sonrası kamuoyuna birlikte açıklama yapması bekleniyor. Yeni partinin isminde “parti” kelimesinin yer almayacağı, önerilen isimler arasında "Yeni Yol"un öne çıktığı öğrenildi.

Her bir partiden 13 kurucu üye belirlenerek toplamda 39 veya 40 kişi yeni partinin kurucusu olacak. Genel başkanlık için milletvekili olmayan bir isim seçilecek. Buna karşın, Saadet, Gelecek ve DEVA partileri kendi tüzel kişiliklerini korumaya devam edecek.

Yeni parti kurulduğunda, bu üç partinin milletvekilleri TBMM Başkanlığı’na dilekçe sunarak yeni parti grubunda siyaset yapmak istediklerini beyan edecek. Böylece TBMM’de yeni bir parti grubu oluşturulacak.

Saadet Partisi’nin 9, DEVA Partisi’nin 12 ve Gelecek Partisi’nin 9 milletvekili bulunuyor. Ancak, her partiden 1 veya 2 milletvekilinin yeni partiye katılmayacağı ifade ediliyor. Bu isimlerin çatı partiye karşı olduğu belirtilirken, Gelecek ve DEVA partilerinden son günlerde yaşanan milletvekili istifalarının da tepki niteliğinde olduğu kulislerde konuşuluyor.

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, yeni kurulacak partide görev almayacağını, bu kararını Genel Başkan ile paylaştığını söyledi.

DEVA Partisi’nden Mustafa Yeneroğlu’nun iki hafta önceki istifasının ardından Burak Dalgın ve Selma Aliye Kavaf da görevlerinden ayrıldı. Gelecek Partisi Ankara Milletvekili Nedim Yamalı’nın istifasıyla Gelecek-Saadet grubu düşmüş, ancak DEVA Partisi’nden Mehmet Emin Ekmen ve Ertuğrul Kaya’nın Saadet Partisi’ne geçmesiyle grup yeniden oluşturulmuştu.

Yeni partinin kuruluş süreci, Türk siyasi hayatında önemli bir gelişme olarak dikkat çekiyor.